Psykologi som sätter eld på din plånbok

– SPonsrad artikel

Förekommer det oro inom ledningen på din arbetsplats? Med stor sannolikhet är det åtminstone mestadels relaterat till företagets ekonomi, eller hur? Vi har pratat med BlueCalls chefspsykolog, John Eloff, som har pratat om psykologin bakom impulsköp på Nyhetsmorgon.

Skriven av
Redaktionen
den
9/4/2025
Kategori
Ekonomi

Förekommer det oro inom ledningen på din arbetsplats? Med stor sannolikhet är det åtminstone mestadels relaterat till företagets ekonomi, eller hur? Vi har pratat med BlueCalls chefspsykolog, John Eloff, som har pratat om psykologin bakom impulsköp på Nyhetsmorgon. Här berättar han hur de psykologiska principer han nämnde på tv även är tillämpbara inom företagsvärlden. 

Ska jag/ska jag inte…

Vi människor tycker generellt att det är väldigt jobbigt att stå i valet och kvalet. Det är faktiskt framförallt det alla säljstrategier försöker utnyttja. Låt oss titta på vad som får dig att fatta överilade beslut i ditt spenderande.


1. Skönt att ha det bakom sig

Tyvärr känner vi oss generellt väldigt belönade när beslutet väl är fattat. Även om vi kanske ångrar oss senare, känns det oftast väldigt bra i stunden när vi fattat ett beslut om att spendera pengar. Då vet vi att den jobbiga “ska jag-ska jag inte”-känslan äntligen är över. Om du väljer att inte köpa kan du fortsätta tänka “Gjorde jag rätt som inte handlade?”. Att genomföra köpet blir en strategi för att undvika risken att behöva ha de känslorna.


2. Den begränsade samlarutgåvan

Hur kommer det sig att det går att sälja samma dvd-film för dubbla priset bara fodralet har ny design och finns i begränsad upplaga? Vi människor är förstås genetiskt kodade att värdera sällsynta ting väldigt högt. Vi får extra starka belöningskänslor när vi gör en särskilt bra affär, eller när vi nätt och jämnt hann handla innan erbjudandet försvann. 

3. Du vill inte vara den som bakar utan surdeg

Människor i största allmänhet – och särskilt svenskar – är väldigt trendkänsliga. Hur cool du än är med dina limited edition gympaskor vill du ändå passa in (att försöka sticka ut är att försöka passa in år 2025). Vi påverkas starkt av rädslan att bli dinosaurien som inte hänger med i de senaste trenderna. Vi vill inte vara företaget med förlegade CRM-system och som inte kör pulsmätningar när alla andra coola startups gör det. “Vem vill jobba hos oss då?” tänker vi.

Stoppa eldsvådan i fickan

Först och främst säger psykologen: fatta aldrig viktiga beslut när du är trött, rädd eller hungrig. Med dessa tre ytterligare strategier kommer du förhoppningsvis kunna sätta dig över ovannämnda psykologiska mekanismer nästa gång du ska fatta ekonomiska beslut för företaget.

  • Gör en inköpslista – Bestäm dig för vad du ska handla innan du går in i butiken. Detta gäller även om du ska handla nytt CRM-system eller om du ska rekrytera en ny medarbetare. Vilka krav vill du att det du köper ska uppfylla? – Leta efter det! Övriga positiva överraskningar är en bonus, men det som avgör ditt beslut är enbart vad som bäst uppfyller de initialt uppsatta kraven.

  • Leta inte efter en bra deal – Precis som du inte skulle vara glad för en urkass bil som du fick 50% rabatt på, vill du heller inte ha en billig företagshälsa som gör dig besviken oftare än inte. Bestäm dig för vad det får kosta och ta istället nedanstående punkt i beaktning när du fattar ditt beslut.

  • Lyft blicken – Känslan av att du fick ett bra pris, eller mer för pengarna än du hade tänkt dig, brukar gå över ganska fort. Men känslan av ett riktigt bra system, en initiativtagande ny medarbetare, eller en samarbetspartner som gång på gång levererar över förväntan, känns bra gång på gång. Fundera således på hur du tror att ni kommer att känna inför produkten/tjänsten/personen om sex månader. Precis som en fantastisk semester som blev lite dyrare än tänkt, är kvalitet sällan något man ångrar att man spenderat pengar på. 

Och om du inte behöver handla något, eller ni inte hittar något som riktigt uppfyller kraven, då kanske det är bäst att vänta med att spendera pengar tills dess att ni hittat det ni letar efter. 

John Eloff är chefspsykolog på BlueCall och har en bred erfarenhet inom både organisationspsykologi och terapeutisk behandling. Han känner stark passion inför att sprida psykologisk kunskap på ett lättillgängligt sätt. Hans främsta mål är att hjälpa människor förstå hur de med enkla medel kan ta bättre hand om sig själva och sin omgivning. Här hittar du Johns LinkedIn.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.